Hvor finnes kreativiteten?


av Katrine K
Tim Burton Movie Gif
Bilde lånt fra Tim Burton Movie Gifs

Litt gammeldags kanskje, men psykiske lidelser har i alle tider blitt koblet opp mot kunstnere og forfattere. Disse romantiske forestillingene om at galskapen nesten er en forutsetning for å skape. Men sannheten er motsatt. Dersom du virkelig led av en psykose eller dyp depresjon ville dette ha satt en fullstendig stopper for dine kreative evner.

Nei. Let heller i det skyggefulle området mellom galskap og normalitet. Der finnes kreativiteten. Akkurat der, ja! Der det begynner å vippe ned mot stupet. Eller der du nesten setter deg i en luftballong som er på vei mot  stjernehimmelen og universet. Der finnes det. Og der er det både fint og skummelt på en gang. Alt er veldig sterkt og veldig ekte.

Og hvis du er en av dem som kan dagdrømme ”in real” og oppleve at de bildene du har i hodet nesten er like sterke som hallusinasjoner. Og allikevel, dette er viktig, vet at det ikke er ekte. Ja, da har du kanskje en eidetisk begavelse. En evne som visstnok er spesielt utviklet hos en del kunstnere.

Bilde lånt fra Lonelyboots
Bilde lånt fra Lonelyboots

P.S. Fikk du lyst til å dyplese mer om dette temaet, så klikk deg inn på Tidsskift for den norske legeforeningen, artikkelen ” De uærlige, de uvitende og de gale kunstnere – psykopatografien og andre veier til kunstnerens sjel”.

Dette innlegget er hentet fra den gamle Magifabrikk-bloggen, og ble opprinnelig publisert 10.06.2011.


2 kommentarer til “Hvor finnes kreativiteten?”