Hvordan finne meningen med livet


av Katrine K
Katrine Kalleklev
Illustrasjon: K. K.

Fins det en spesiell mening med hvert menneskes liv? Har du funnet akkurat det som gjør livet ditt betydningsfullt nok for deg selv, eller er du stadig på søken? Kanskje går du med en nagende følelse over at du ikke helt har funnet din rette sti: Var det noe annet som var ment for meg? Sannsynligheten er stor for at du ikke vil finne det du leter etter hvis du bekymrer deg for mye, eller desperat prøver å presse fram løsninger. Dersom du i stedet klarer å se søkenen som en vakker reise, eller en skattejakt, der du nysgjerrig rusler rundt med åpent sinn, – da kan det jo hende at aha-opplevelser dukker opp via underfundige omveier. Gå alltid etter det som inspirerer deg. Du vil helt sikkert møte motstand og distraksjoner, og du vil få velmente råd som peker i feil retning. Da er det viktig å aldri glemme dette; det er bare du som har nøkkelen!

Lege og lykke-ekspert Susan Biali, som også er forfatter av boka Live a Life You Love: 7 Steps to a Healthier, Happier, More Passionate You, har utformet tre punkter som kanskje vil hjelpe deg som søker:

1. Hva liker du så godt å drive med at du vil gjøre det selv om du ikke får betalt for å gjøre det?

2. Hva forteller andre deg at du er virkelig god til?

3. Hva er den ene tingen du ønsker å oppleve, gjøre eller oppnå før du dør?

Psykologen Martin E. P. Seligman, en av grunnleggerne bak en retning innen psykologien som kalles positiv psykologi, har forsket mye på lykke. Følelsen av å ha en mening i livet, er, i følge ham, en av tre komponenter for lykke. I boka Authentic Happiness har han laget en definisjon på et meningsfullt liv:

Et meningsfullt liv er å bruke dine unike evner og styrke på noe som er mye større enn deg selv.

Hvis allikevel dette med å finne den ene, store meningen med livet fortsatt høres uoverkommelig ut, kan det være nyttig å stille seg selv et langt enklere spørsmål:

Hva er det som gir mening i livet mitt?

Forhåpentligvis får du opp en liste med små og store ting. Hvis for eksempel det å lese en god bok gir deg mening, da bør du vurdere å fylle livet ditt med gode bøker! Og dersom det gir mening å gå ut i skogen og høre på fuglesang, da vet du hva du har å gjøre…

Det neste spørsmålet som melder seg blir forhåpentligvis dette:

Hvordan kan jeg gi mening til andre mennesker?

 

Kilder:

  • http://www.psychologytoday.com/blog/prescriptions-life/201311/helping-you-find-your-life-purpose
  • http://positivepsychologynews.com/image-maps/meaning